Mitä siellä valtuustossa on tullut tehtyä?

Olen ollut Turun kaupunginvaltuustossa kolme kautta eli yli 12 vuotta ja taas olen sinne ehdolla. Miksi? Koska tuntuu siltä, että viimeisen vuosikymmenen aikana kaupunki on mennyt hyvään suuntaan, mutta moni asia on vielä kesken. Koska tuntuu siltä, että voisin hyödyntää kokemustani ja että jaksan innostua edelleen niistä samoista asioista, joiden vuoksi alunperin koko hommaan lähdin.

Mitä sitten olen saanut valtuustossa aikaan? Tietenkään en yksin mitään, politiikka ei ole sooloilua. On kuitenkin tukku asioita, joita olen ja joita vihreissä olemme olleet mukana tuuppimassa eteenpäin, edesauttamassa ja päättämässä. Tein listausta viimeisen 12 vuoden ilon ja ylpeyden aiheista, se olkoon jonkinlainen tilinpäätös menneistä valtuustovuosista. Näiden asioiden lisäksi on tapahtunut toki paljon muutakin, viime vuosina Turku on mennyt kokonaisuudessaan monella mittarilla eteenpäin ja talouden sarallakin näyttää vihdoin vähän valoisammalta. Tässä kuitenkin nostoja erityisesti niistä teemoista, joiden parissa olen työskennellyt:

Lapset ja perheet:

 • Turku säilytti subjektiivisen päivähoito-oikeuden ja päivähoidon ryhmäkoot, vaikka valtakunnan tasolla näitä heikennettiin.
 • Kouluverkkopäätöstä tehdessä huolehdittiin siitä, että pienimpien koululaisten lähikoulut säilyivät.
 • Kunnallisen päiväkotiverkon kattavuudesta on huolehdittu samalla, kun yksityisiä toimijoita on tullut lisää. Ajoimme aktiivisesti Raunistulan ja Portsan uusien päiväkotien toteuttamista kunnan omina päiväkoteina.
 • Päivähoiden palveluseteliin siirryttäessä huolehdimme vihreissä pelisääntöjen muuttamisesta sellaisiksi, ettei syntyisi kahden kerroksen päiväkoteja. Palvelusetelissä huomioitiin mm. sisarusalennus samalla tavalla kuin kunnan päiväkodeissa.
 • Tuoreena päätöksenä esikoulupaikkoja oltiin siirtämässä pois yksityisistä päiväkodeista. Olimme aktiivisia siinä, etteivät lapset joudu vaihtamaan sekä päiväkodista eri eskariin että eskarista eri kouluun perheiden tahdon vastaisesti.
 • Perusopetuksen budjettia on kasvatettu pohjaesityksestä useita kertoja riittävän pienten ryhmäkokojen ylläpitämiseksi.
 • Pieni yksityiskohta: aloitteeni pohjalta kaupungin päiväkodeissa sallittiin kestovaippojen käyttö vastoin alkuperäistä ohjeistusta.
 • Yksi merkittävin päätös koko valtuustourallani on ollut kaudella 2009-2012 tehty lisäpanostus ennaltaehkäisevään perhetyöhön, jolla on pystytty vähentämään pienten lasten huostaanottoja.
 • Olen tehnyt aloitteen lasten leikkipaikan toteuttamisesta keskustaan ja ylipäänsä keskikaupungin vetovoiman kasvattamisesta lapsiperheiden näkökulmasta. Tämä asia on vielä vaiheessa.

Liikenne, ilmasto ja ympäristö:

 • Turun keskustan pyörätieverkko on edennyt hitaasti, mutta edennyt kuitenkin vihreiden mittavan ponnistelun tuloksena: nykyisin Uudenmaankadulta pääsee Hämeenkatua ja Kirjastosiltaa pitkin Kaupptorille joutumatta taluttamaan välillä. Tuureporinkadun pyörätie on toteutettu ja Humalistonkadun pyörätien toteutus alkaa tänä vuonna. Pyöräparkkeja on toteuttu lukuisiin kohteisiin ja kaupunkipyöräjärjestelmän tuomisesta Turkuun päätettiin juuri.
 • Bussien käyttö on suositumpaa kuin 12 vuotta sitten, koska Föliä on kehitetty niin määrätietoisesti seudulliseksi toiminnaksi. Olemme puskeneet eteenpäin myös runkobussijärjestelmää, joka toteutuu vuoteen 2020 mennessä. Valtuusto on päättänyt, että Turkuun tulee joko raitiotie tai superbussi, jotka molemmat ovat joka tapauksessa merkittäviä parannuksia joukkoliikenteeseen.
 • Ensimmäiset sähköbussit ovat aloittaneet ja sähköautoilua on helpotettu uusilla latauspisteillä.
 • Turku on päättänyt olla hiilineutraali vuoteen 2040 mennessä ja tätä varten on tänä vuonna perustettu kärkihanke.
 • Kasvihuonekaasupäästöjä on vähennetty vuoden 1990 tasosta noin 30 %.
 • Skanssiin on päätetty toteuttaa ekokaupunginosa.

Kulttuuri:

 • Vaikka rahaa on ollut käytössä niukkenevasti, kirjastojen aukioloa on pystytty kasvattamaan itsepalvelun myötä.
 • Teatteri ja orkesteri ovat nousseet viime vuosina oikeiden päätösten ansiosta uuteen kukoistukseen.
 • Logomo! Yksi hienoimmista investoinneista Turussa, joka on kulttuuripääkaupunkivuoden jälkeen alkanut elää omaa elämäänsä luovan talouden keskuksena.
 • Koko kulttuuripääkaupunkivuosi onnistui ja jätti jälkeensä uusia toimintatapoja.
 • Kaupunki järjesti yhdessä vaiheessa erittäin hankalaksi muodostuneen taiteilijoiden työtilakysymyksen Pääskyvuoren kasarmin, Logomon ja Barkerin tilojen avulla melko hyvälle mallille.
 • Pieni yksityiskohta: oman kulttuurilautakuntapuheenjohtajuuteni aikana toimimme aktiivisesti sen eteen, että Turkuun saadaan vaihtoehtoisen elokuvan esitystila, mikä lopulta toteutui Logomossa.

Hyvinvointi:

 • Terveyskeskuksissa on säilytetty pienituloisimpien maksuvapautukset lukuisista poistoesityksistä huolimatta.
 • Vanhustenhoidon uudet yksiköt ovat vihdoin valmistumassa.
 • Eviva-hankkeella luotiin uusi toimintamalli, jolla pyritään löytämään aktiivisia vapaa-ajanviettomahdollisuuksia erityisesti kaikkein passiivisimmille kaupunkilaisille.
 • Vähävaraisimmille kaupunkilaisille on luotu Kimmoke-ranneke kulttuurin ja liikunnan harrastamista varten.
 • Liikuntainvestoinneilla on lisätty turkulaisten mahdollisuuksia huolehtia omasta hyvinvoinnistaan. Impivaaran uimahalli ja Samppalinnan maauimala on remontoitu uuteen uskoon ja jokirannan kävelyreiteistä on tullut tosi upeita.

Kaupunkisuunnittelu:

 • Kun tulin valtuustoon, vihreät puhuivat paljon tiiviistä kaupunkirakenteesta ja keskustan lähelle kaavoittamisesta. Muiden puheissa esiintyi pääasiassa omakotiasuminen saarilla. Tänään keskusta-asuminen on yhä suositumpaa ja monet tuolloin puheissa olleet hankkeet ovat tulleet tai tulossa todeksi: Linnakaupunki, Linnafältti, Kupittaa, Itäharju, Telakkaranta…
 • Kaupunkirakenteen tiivistämisen yhteydessä olemme puolustaneet lähimetsiä, joskus onnistuneesti, joskus vähemmän onnistuneesti.
 • Satava-Kakskerran saarten kaavoituksessa on menty ympäristön kannalta huomattavasti kestävämpään suuntaan alkuperäisistä suunnitelmista.
 • Keskustan kehittyminen on odottanut pitkälti toriparkkipäätöstä, mutta paljon hyvääkin on tapahtunut: jokirannat ovat jatkuvasti elävöityneet, Kirjastosilta on lisännyt uuden ja vanhan Turun yhteenkuuluvuutta ja Vähätorista on tullut hieno ajanviettopaikka. Fortuna-kortteli on ottanut vihdoin ensimmäisiä askeleitaan eteenpäin.
 • Kupittaan puistossa on uusittu ihana liikennepuisto. Vanhan patsaspuiston tultua elinkaarensa päähän lapset ja taiteilijat suunnittelivat sen tilalle uuden puiston. Kupittaan puisto on muutenkin yksi parhaista paikoista Turussa!
 • Kupittaalle on tulossa kokonainen kampus. Tämä on merkittävä päätös koko kaupungille.
 • Graffittikolmiot ja paraikaa pystytettävät julkiset ilmoitustaulut ovat hienoja lisiä kaupunkitilassa.
 • Rakennussuojelussa olemme olleet vihreissä aktiivisia, mutta useimmiten emme ole onnistuneet. Poikkeuksiakin onneksi on!
 • Yksityiskohtana mainittakoon tässä aloitteeni kaksista liikennevaloista, jotka molemmat ovat toteutuneet: yhdet Aurakadun ja Läntisen rantakadun risteyksessä ja toiset Kerttulinkadun ja Itäisen Pitkäkadun risteyksessä.

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s