Hyvää uutta vuotta

Tällä puheella toivotin hyvää uutta vuotta Turun Tuomiokirkon eteen vuodenvaihdetta juhlimaan tulleille turkulaisille. Hyvää uutta vuotta teille kaikille muillekin!

Hyvät kaupunkilaiset, bästa Åbobor,

Vuosi 2018 on kohta päättymässä ja saamme yhdessä ottaa vastaan uuden vuoden. Ilmassa on valtavasti odotusta, toivoa ja tietenkin iloa siitä, että saamme vastaanottaa uuden vuoden täällä Suomen Turussa, Suomen historian syntysijoilla, yhdessä maailman parhaista kaupungeista.

Vuodenvaihde on yleensä aikaa, jolloin me katsomme taaksepäin ja summaamme edellisen vuoden tekoja ja tapahtumia vaalien mielessä niitä elämän tähtihetkiä, iloisia ja haikeita, jotka haluamme säilyttää muistoissamme.

Samtidigt ser vi framåt mot det kommande året, fattar beslut, avger löften och drömmer om vart vår livsstig kommer att ta oss nästa år. Nyåret har alltid varit en av mina favoritfester, eftersom då är det tid för ett slags bokslut; uuden vuoden kynnyksellä on luontevaa pysähtyä pohtimaan, miten on mennyt ja mitä uutta kaipaisi. Niin omaan elämäänsä kuin maailmaan ympärillä.

Turussa kulunut vuosi on ollut vauhdikas. Kaupunkiimme ja koko Lounais-Suomeen on syntynyt lisää vipinää uusien työpaikkojen myötä. Jopa puolet viimeisen vuoden aikana Suomessa syntyneistä uusista työpaikoista syntyi Lounais-Suomeen ja suuri osa niistä juuri Turkuun. De nya arbetsplatserna har medfört nya invånare, nya hem och nya tjänster till Åbo. Välkomna allihop!

Keskustaa on tänä vuonna kehitetty Turussa ponnekkaasti uuden keskustankehittämisvision myötä – ja kun kuokka vihdoin osui kauppatorin kiviin. Hela det kommersiella centrumet verkar för närvarande vara under renovering och vad man än tycker om torgparkeringen, så väntar vi alla säkert ivrigt på att allt blir färdigt.Tänä vuonna Turkuun on tullut huikean suosion saavuttaneet Föllärit, monia uusia ravintoloita, uudet Yli-Maarian ja Syvälahden koulut, hienoja näytelmiä, elokuvatuotantoja ja vaikka mitä muuta!

Olemme tehneet myös paljon lupauksia tulevaan. Olemme luvanneet olla hiilineutraali kaupunki, joka on kaupunkikulttuuriltaan vireä ja taloudeltaan tasapainoinen. Vi har lovat att tjänsterna ska vara kundinriktade, trafiklösningarna ska ha låga utsläpp och att jämlikhet ska råda mellan stadens olika delar. Ei aivan pieniä lupauksia, joiden toteuttamiseen on aikaa tasan yksi vuosikymmenen.

Kun nimittäin kymmenen vuoden päästä seisomme tässä vastaanottamassa vuotta 2029, Turku valmistautuu vastaanottamaan 800-vuotisjuhlavuottaan. Kymmenessä vuodessa tavoitteistamme ja toiveistamme on tehtävä totta, jotta voimme olla Suomen vanhin ja rohkein kaupunki, oldest ja boldest, kuten joskus sanomme.

Ja tätä työtä tehdään joka päivä, myös ensi vuonna. Vuosi 2019 tuo Turkuun ainakin joukkoliikennepäätöksen ja Fölikulaarin Kakolanmäelle. Vi får se om det nästa året blir ett år när landskapen tar ansvar för social- och hälsovårdstjänster och kanske även annat – åtminstone blir beslut om dessa klara nästa år.

Toiveita on paljon, jospa vaikka maan uusi hallitus tekisi päätöksen tunnin junasta Turusta Helsinkiin. Tai pitäisikö ennemminkin sanoa Helsingistä Turkuun, sillä kyllä me tulevinakin vuosina tulemme tarvitsemaan lisää työvoimaa kasvavalle kaupunkiseudullemme.

Turun ensi vuosi näyttää valoisalta. Toivon erityisesti, että teemme täällä yhdessä jokaisena ensi vuoden päivänä parempaa kaupunkia.

Toivon valoa teidän kaikkien uuteen vuoteenne näillä Heli Laaksosen varsinaissuomalaisen positiivisilla sanoilla:

Uure vuore ohjei:
Ot käpy pois kenkäst.
Kaar vesi pois saappaast.
Nost ämpär silmiltäs.
Jua kuppis tyhjäks.
Ol ilone, ol valone, ol pulune.
Älä lait kät sirkkeli.
Älä purot kirvest kintuil.
Älä unohr kotti avaimi.
Älä karot annetui syrämei.

Heli Laaksonen

Gott nytt år!

Hyvää uutta vuotta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s