Miksi sitoa kaikkien toivoma keskustan elävöittäminen toriparkkiin?

Turun kaupunginvaltuusto päätti eilen pysyttää Kauppatorin maanalaisen pysäköintiluolan sallivan asemakaavan äänin 34-33. Toriparkki sai siis jälleen yhden äänen enemmistön, vaikka viime vaaleissa valitusta valtuustosta niukka enemmistö ilmoitti vaalien alla vastustavansa parkkia. Osa oli kuitenkin vaihtanut mielipidettään tai halukas pysymään vanhan valtuuston päätöksessä.

Turun keskusta kaipaa kipeästi kehittämistä. Tästä tuskin kukaan turkulainen on eri mieltä. Keskusta tarvitsee lisää kävelyalueita, viihtyisiä paikkoja välillä kävelykatu- kauppatori-jokiranta-historiallinen keskusta, tapahtumia, katukahviloita, pyöräteitä ja selkeämpiä pysäköintijärjestelyjä.

Minua on tässä toriparkkitiimellyksessä jäänyt todella paljon askarruttamaan, miksi tämä kaikki pitää sitoa toriparkkiin. YLE Turun vuonna 2013 tekemän selvityksen mukaan turkulaisista 20 % kannattaa toriparkkia. Valtuutetuista sitä kannattaa noin puolet, riippuen täysin valtuuston senhetkisestä kokoonpanosta. Mikä tolkku siinä on, että kärkihankkeeksi, johon sidotaan kaikki muu, otetaan maanalainen pysäköintiluola, joka jakaa kaupungin näin voimakkaasti kahtia?

Keskusta olisi jo nyt paljon elinvoimaisempi, jos olisi ymmärretty etsiä kompromissia, jolle löytyisi kaupungista vahvempi tuki. Pysäköinnin järjestämisessä olisi voitu harkita toria ympäröivien kortteleiden maanalaisten tilojen käyttöönottoa tai Louhen laajentamista ja sisään- ja uloskäyntien mietintää. Varmaan muitakin vaihtoehtoja olisi. Torin maanpäällinen kunnostus olisi saatu jo vuosia sitten alkamaan ja se olisi voinut olla se piristysruiske, jota keskustaan nyt peräänkuulutetaan. Piristysruiske voisi olla myös lasten kaupunkikeskustan kehittäminen luomalla lapsiperheille suunnattu sisä- tai ulkoalue keskustassa. Fortuna-korttelin kehittäminen, kävelykadun laajentaminen tai Vanhan Suurtorin elävöittäminen voisivat myös toimia tarvittavana piristeenä.

Aloitteeseeni lasten keskustan kehittämisestä vastattiin vuonna 2011, että keskusta on liian saasteinen ja meluisa paikka lapsille. Samaan aikaan tuota kehitystä lisätään kaavoittamalla tilaa parkkiluolalle, jonne ajetaan sisään torin kulmalta. Sellaista keskustaa minä en haluaisi ja ainakin puolet turkulaisista on kanssani samaa mieltä. Mielestäni keskustan kehittämisessä on vain yksinkertaisesti strategisesti tyhmä valinta ajaa toriparkkia kuin käärmettä pyssyyn, kun se raivostuttaa puolta turkulaisista niin paljon.

Olen miettinyt paljon, miten tästä poteroituneesta pattitilanteesta päästäisiin eteenpäin. Yksi keino olisi antaa turkulaisten ratkaista toriparkin kohtalo kuntalaisäänestyksellä. Sen tulokseen pitäisi sitoutua puolin ja toisin. Koska tällaista ei ole järjestetty edes silloin, kun 12 000 ihmistä sitä valtuustolta vuonna 2009 vaati, se ei näyttäydy nytkään mahdollisuutena. Koska tähän mennesä on tehty päätös vain toriparkin mahdollistavasta kaavasta, jää itse hankkeesta päättäminen vielä tuonnemmaksi. Sen vastustaminen siis jatkuu. Keskustan kehittäminen ei etene. Viisaampikin tie olisi olemassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s