Useimmin kysytyt kysymykset

Kokoan tähän top kolme -aiheet, joista minulta on kysytty näiden vaalien alla. Kantojani muihin asioihin löytää mm. YLEn ja Turun Sanomien vaalikoneista. Jos mielipidettäni johonkin tärkeään asiaan ei löydy näiltä sivuilta tai vaalikoneista, sitä voi kysyä minulta suoraan kävelykadun vaalimökillä, sähköpostilla (elina.rantanen@vihreat.fi), facebookissa tai tässä.

Toriparkki

Ylivoimaisesti suosituin keskustelunaihe vaalimökillämme on ollut Turun toriparkki. Useampi turkulainen on tullut kiittämään, että olemme jaksaneet taistella sitä vastaan. Muutama iäkäs ihminen on tullut kertomaan, että on ikänsä äänestänyt samaa puoluetta, mutta on nyt – ainakin osittain toriparkin takia – pakotettu vaihtamaan puoluetta. Useampi minua haastatellut on lopuksi kyseltyään teemoistani ja ajatuksistani viimeisenä kysymyksenään esittänyt: – Ja vastustathan toriparkkia? Jotkut ovat tulleet kysymään, mitä mieltä vihreät ovat toriparkista.

Kerrottakoon se nyt tässäkin. Kaikki vihreät vastustavat toriparkkia, koska emme halua kehittää Turun keskustaa automarketiksi (tällaiseksi haluamme sitä kehittää), koska nykyisissä parkkiluolissa on tilaa, koska jos tila loppuu, löytyy savimaata parempia vaihtoehtoja autojen lisäpaikoiksi (Louhen laajentaminen), koska emme halua torikauppaa myllerrykseen neljäksi vuodeksi kun takuita sen kohtalosta ei ole (Puutori parkkeineen ei ole kannustava esimerkki) ja koska joukkoliikenne kärsii toriparkin rakentamisen ajan ja sen tappiot koituvat veronmaksajien kukkarolle. Äänestämällä vihreitä saa varmasti toriparkkia vastustavan valtuutetun riippumatta siitä, ketkä meistä ehdokkaista tulevat valituiksi. Muissa puolueissa on sekä vastustajia että kannattajia, jolloin oma ääni saattaa mennä vastakkaista kantaa edustavan laariin.

Pikaraitiotie

Monet ovat kysyneet, miksi haluamme Turkuun pikaraitiotien ja millä rahalla se rakennettaisiin. Toiset ovat ihmetelleet, onko moiseen varaan tällaisena taloudellisena aikana.

Pikaraitiotie on tulevaisuuden joukkoliikennettä, jolla kuljetetaan isoja määriä ihmisiä nopeasti, tehokkaasti ja tiheästi. Se houkuttelee sellaisiakin matkustajia, jotka nyt eivät käytä joukkoliikennettä juuri edellä mainittujen seikkojen vuoksi. Turun joukkoliikenne 2020 -selvityksessä on todettu, että busseilla, kulkivatpa ne millä tahansa polttoaineella, voidaan Turun joukkoliikenteen käyttöä lisätä vain tiettyyn rajaan asti. Jos haluamme siirtää liikenteen painopistettä merkittävästi autoilta joukkoliikenteelle, on raitiotie ainoa vaihtoehto. Me haluamme tätä siksi, että voisimme leikata ilmastokriisiä lisääviä kasvihuonepäästöjämme, että kaupunkikuva olisi viihtyisämpi (autot eivät varsinaisesti ole viihtyisyyden ydintä), että liikenneturvallisuus ja ilmanlaatu paranisivat, että tilaa voitaisiin käyttää väylien ja parkkipaikkojen sijaan kävelyalueisiin, leikkipuistoihin ja muuhun inhimilliseen, että melua olisi vähemmän. Pikaraitiotie on eri asia kuin vanha raitsikka: se ei kolise, se kulkee nopeasti ja on esteetön. Kaiken liikenteellisen etunsa lisäksi se lisää Turun elinvoimaa, nostaa maan arvoa radan varressa ja on osa tarpeellista kaupungin viemistä tuleville vuosikymmenille.

Investointi on kallis, se on selvä. Kaupunki ei voi sitä yksin rahoittaa, vaan tarvitsemme mukaan valtion ja mahdollisia muitakin tahoja. Koko raideverkkoa ei kuitenkaan tarvitse rakentaa heti. Pitkällä aikavälillä investointi maksaa itsensä takaisin kohonneena maan arvona, kaupungin vetovoimaisuuden kasvattajana ja vähentyneiden joukkoliikenteen julkisen tukemisen tarpeina.

Miksi vihreät

Kolmanneksi yleisin aihe kummunnee heiltä, jotka nyt ovat vaihtamassa puoluetta ja haluavat tietää tarkemmin vihreiden keskeisistä tavoitteista ja ylipäätään siitä, millaisia olemme. Turun vihreiden vaalitavoitteet löytyvät vaaliohjelmastamme.  Haluamme sekä päätöksenteoltaan että ilmapiiriltään avoimen Turun, jossa tehdään kestävää ympäristöpolitiikkaa mm. rakentamalla lisää pyöräteitä ja raiteita, painotetaan ennaltaehkäisyä ja huolehditaan palveluiden oikeudenmukaisuudesta huomioimalla päätöksenteossa erityisesti kaikkein heikoimmassa asemassa olevat.

Minulla on ollut kunnia toimia vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtajana Turussa viimeiset kaksi vuotta. Kokosimme valtuustoryhmässä kevään päätteeksi yhteen, mitä olemme saaneet aikaan kuluneella kaudella. Vaalitilinpäätöksemme kertoo politiikasta, jota olemme tehneet.

Itse valitsin vihreät puolueekseni aikoinaan siksi, että koin sen parhaiten vastaavan nykyajan ongelmiin: luonnon rajallisiin resursseihin, ihmisten eriarvoisuuteen ja muuttuneen työelämän haasteisiin. Koen näin edelleen.  Halusin puolueen, joka ei aja tietyn eturyhmän asiaa, vaan yrittää hahmottaa päätöksenteossa miten se vaikuttaa meihin kaikkiin ja erityisesti heihin, joiden ääni on heikko tai joilla sitä ei ole ollenkaan.

Lopuksi haluan vielä alleviivata itselleni erittäin tärkeää asiaa vihreissä. Viihdyn porukassa tavattoman hyvin, koska meillä on niin upeita, yhteen hiileen puhaltavia ehdokkaita. Tänäänkin useampi kanssaehdokkaani on luukuttanut vaalilehteäni eri puolilla Turkua, vaikka en pysty tarjoamaan vastaavaa vastapalvelusta. Vaalimökillä olen kuullut useita kertoja jonkun ehdokkaamme suosittelevan äänestäjälle jotain toista ehdokasta, jos ei ole itse ollut juuri sitä mitä äänestäjä kenties etsii. Nykyistä valtuustoryhmäämme on ollut mukava johtaa, koska se koostuu yhteistyökykyisistä, ajattelevista ihmisistä, jotka eivät ole tulleet politiikkaan riitelemään tai törkkimään toisiaan kyynärpäillään, vaan saamaan asioita eteenpäin, tekemään Turusta vihreämpää. Saattaa kuulostaa sokeriselta, mutta olen kuullut, ettei kaikilla ole asiat näin, joten ehkä se sitä sitten onkin. Ja siksi olen itsekin mielelläni ehdolla edelleen. Näitä mainioita ihmisiä löytyy kokonaiset sata kappaletta numeroilla 426-525.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s