Kulttuuri tuo elinvoimaa

Turku on aina ollut kulttuurikaupunki ja sen on aina oltava sellainen, sillä kaupunkia kannattaa kehittää sen omilla vahvuuksilla. Suomen vanhimpana kaupunkina historia on vahvasti läsnä Turussa. Vanhojen rakennusten, miljöiden ja tarinoiden rinnalla nykypäivän kaupunkikulttuurin on oltava elävää; yhdessä nämä tekevät kaupungista viihtyisän ja omaleimaisen. Kaupunkikulttuurin elävyyttä on tuettava esimerkiksi lisäämällä kävely- ja oleskelualueita keskustassa. Tällaisille alueille syntyy kahviloita, leikkipuistoja, skeittiramppeja, penkkejä, esiintymislavoja tai mitä tahansa ihmisten näköistä toimintaa. Sellaisessa kaupunkikeskustassa viihtyvät eri ikäiset kaupunkilaiset ja Turussa vierailijat.

Kulttuurikaupunkia tekevät joka päivä todeksi pienet ja suuret kulttuuritoimijat, joiden toimintaedellytyksistä meidän on huolehdittava. Taiteilijoilla on oltava asianmukaiset työskentelytilat, jotta he voivat tehdä työtään, elävöittää kaupunkia ja tuoda sinne lisää iloa, hyvinvointia ja mielenkiintoa. Tällä hetkellä Turussa etsitään uutta tilaratkaisua taiteilijoiden käytöstä poistuville tiloille. Haluan kaupungin olevan tässä aktiivinen toimija, sillä ilman taiteentekijöitä kaupungista puuttuisi jotain. Kaupungissa on oltava kohtuuhintaisia tiloja kulttuuritoiminnan järjestämiseen ja työtiloiksi, tapahtumien järjestämisen on oltava helppoa ja vapaan kentän kulttuuritoimijoita on tuettava avustuksilla, jotka takaavat kulttuurielämän elävyyden.

Asianmukaiset työskentelytilat tarkoittavat myös kaupungin omaa kulttuuritoimintaa. Turun filharmoninen orkesteri työskentelee tällä hetkellä konserttitalossa, jonka huonokuntoisuus on jo työturvallisuusriski. Koska uusi konserttitalo tulee edullisemmaksi kuin vanhan kunnostaminen nykyaikaiseksi musiikkitaloksi, Turussa on viivyttelemättä rakennettava uusi konserttitalo. Jokaisessa itseään kunnioittavassa kulttuurikaupungissa toimii orkesteri, jonka toimintaa emme voi Turussa riskeerata vetkuttelemalla tilahankkeen kanssa. Uuden musiikkitalon on oltava monipuolinen musiikin keskus, josta kaikki kaupunkilaiset löytävät itselleen sopivaa tarjontaa ja johon syntyy myös yhteistä kaupunkitilaa, vaikkapa kattopuutarha.

Kulttuuri kuuluu kaikille ja se tekee kaikkien kaupunkilaisten Turusta mukavamman paikan elää. Kirjastoistamme on pidettävä hyvää huolta ja vähävaraisille pitää tarjota kulttuuripalveluja Kimmoke-rannekkeella ja muilla vastaavilla keinoilla jatkossakin. Kulttuuri lisää tutkitusti hyvinvointia, jota koronan jälkien korjaamisessa tarvitsemme lisää – tarvitsemme tulevina vuosina kulttuuria enemmän kuin koskaan.